ARHITEKTONSKI FAKULTET
O FAKULTETU
DEKANAT
AKADEMSKO OSOBLJE
KATEDRE
STRUCNE SLUZBE
INSTITUT ZA ARH., URB. I P. PLANIRANJE
STUDIJSKI PROGRAM
O STUDIJU
UPIS
I CIKLUS - BAKALEUREAT
II CIKLUS - MAGISTARSKI STUDIJ
III CIKLUS - DOKTORSKI STUDIJ
DOKUMENTI
NASTAVA I STUDENTI
STUDENTSKA SLUZBA
BIBLIOTEKA I RACUNARSKI CENTAR
RASPORED CASOVA I ISPITA
ePORTAL I+II CIKLUS
ePORTAL III CIKLUS
STUDENTSKE ORGANIZACIJE
AKTUELNO
NOVOSTI
OBAVJESTENJA
IZLOZBE
IZDAVACKA DJELATNOST
MEDJUNARODNA SARADNJA
JAVNE NABAVKE
ePortal I+II CIKLUSA

Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - armin.hodo

 Str: 1 [2] 3 4 ... 25
17
III ciklus - Preliminarna lista

Kandidati na objavljenu Preliminarnu rang listu imaju pravo prigovora u roku od tri dana i to u utorak 17.07.2018., srijedu 18.07.2018. i u četvrtak 19.07.2018. godine do 12 sati.

Prigovori se podnose pismenim putem na protokol Arhitektonskog fakulteta.

24
Objavljena knjiga: “DETALJI U ARHITEKTURI”

Juni 2018

Poštovani,

U izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izašla je iz štampe knjiga pod naslovom „DETALJI U ARHITEKTURI“autora Prof. dr Ahmeta Hadrovića. Knjiga je dostupna u biblioteci Arhitektonskog fakulteta.

Izvodi iz recenzija knjige:

(Izvod iz recenzije Prof. mr Mevludina Zečevića, dipl. inž. arh., vanrednog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)

…Rukopis ove knjige obiluje mnoštvom vrijednih informacija koje daju široke mogućnosti graditeljima i arhitektima koji tragaju za rješenjima vlastitih problema, kao i budućim mladim istraživačima i studentima arhitekture i srodnih fakulteta, kroz sve cikluse studija. Stil pisanja je suvremen, konceptualno jasan, tehnički korektan i terminološki precizan. Autor je još jednom pokazao (kroz prikupljanje, analizu i sažimanje mnoštva relevantnih informacija) da je njegov pristup tumačenju arhitekture kao sistema i sa obradom detalja u arhitekturi dao odgovore na brojna kompleksna i komplicirana pitanja sa kojima se danas surećemo u kreiranju i azgradnji arhitektonskih objekata.
Rukopis ima posebnu vrijednost i originalno polazište, koje se temelji na genetskom kodu, koji daje čitljivost i autentičnost izvorne ideje kompleksnosti a detalj u arhitekturi predstavlja njen kod.
Uprkos velikom obimu i složenosti obrađene tematike koju obuhvata, ovaj rukopis je pisan jednostavnim i jasnim tehničkim rječnikom…

(Izvod iz recenzije Prof. dr Lemje Chabbouh Akšamija, dipl. inž. arh.,  vanredne profesorice Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu)

...Poznajući dosadašnji rad profesora dr. sci Ahmeta Hadrovića i uspoređujući njegove do sada publicirane knjige, moram konstatirati da se svaki put sa radošću vraćam jednom od njegovih prvih, ali svakako i najznačajnijih djela u kojemu profesor govori o ljusci koja dijeli vanjski od unutrašnjeg egzistencijalnog prostora. Ovdje on svoj stvoreni i izgrađeni svijet doživljava kao živi organizam, tako da nije nimalo neobično da ovo njegovo djelo, DETALJI U ARHITEKTURI, baveći se detaljima nekako samozatajno, ali vrlo uvjerljivo, govori o GENOMU.
Genetski kod, čitljivost i autentičnost izvornog, osviješten tradicionalnim, znači arhitipskim, šifra je koju svako živo biće nosi u sebi.
Pazljivi čitaoc upitat će se da li samo živa bića nose tu šifru u sebi. Čini mi se da je nakana autora bila da nas uputi u to da izgrađeni objekti upravo kroz detalj prezentiraju svoju vlastitu genetsku šifru...


 Str: 1 [2] 3 4 ... 25