ARHITEKTONSKI FAKULTET
O FAKULTETU
DEKANAT
AKADEMSKO OSOBLJE
KATEDRE
STRUCNE SLUZBE
INSTITUT ZA ARH., URB. I P. PLANIRANJE
STUDIJSKI PROGRAM
O STUDIJU
UPIS
I CIKLUS - BAKALEUREAT
II CIKLUS - MAGISTARSKI STUDIJ
III CIKLUS - DOKTORSKI STUDIJ
DOKUMENTI
NASTAVA I STUDENTI
STUDENTSKA SLUZBA
BIBLIOTEKA I RACUNARSKI CENTAR
RASPORED CASOVA I ISPITA
ePORTAL I+II CIKLUS
ePORTAL III CIKLUS
STUDENTSKE ORGANIZACIJE
AKTUELNO
NOVOSTI
OBAVJESTENJA
IZLOZBE
IZDAVACKA DJELATNOST
MEDJUNARODNA SARADNJA
JAVNE NABAVKE
ePortal I+II CIKLUSA

Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - zoran.duvnjak

 Str: [1] 2 3 ... 13
1
Obavijesti iz Dekanata / O B A V I J E S T
«  u: 05.06.2020 »
Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija na Univerzitet u Sarajevu u studijskoj 2020./2021. godini

Prilog:

2
Obavijesti iz Dekanata / O B A V I J E S T
«  u: 05.06.2020 »
Konkurs  za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitet u Sarajevu u studijskoj 2020./2021. godini

Prilog:

3
Za apsolvente I i II ciklusa studija u studijskoj 2019/20. godini.

Prilog: Obavijest

4
Za studente I, II i III godine I  ciklusa, te studente I i II godine II ciklusa studija, da imaju obavezu putem aplikacije eUNSA prijaviti ZAVRŠNE ispite LJETNOG semestar studijske 2019/20. godine.

Prilog: Obavijest

5
Univerzitet u Sarajevu će uskoro objaviti konkurse za upis kandidata na prvi ciklus i integrirani studij, drugi ciklus studija, stručni studij i specijalistički studij u studijskoj 2020/2021. godini.

Detalji na vezi: https://www.unsa.ba/novosti/online-upis-na-univerzitet-u-sarajevu

8
Javne nabavke / PLAN NABAVKI ZA 2020
«  u: 03.06.2020 »
Materijal se nalazi u prilogu:

11
Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19
www.adaptibilni.info

Projekat Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19 su razvili studenti prve i druge godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, u formatu neobavezne vježbe na predmetima Projektovanje 1, Teorija i metodologija projektovanja i Osnovi projektovanja 2, isključivo putem online nastave.

Studenti su imali zadatak da mapiraju trenutno stanje i istraže mogućnosti vlastitih stambenih prostora u kontekstu prilagođavanja globalnoj pandemiji COVID-19, koja, kao i drugi globalni događaji, izravno utiče na promjenu načina života, pa tako i na način projektovanja stambenih i radnih prostora.
Kroz potpuno stvarne scenarije s jedne strane, ali i potpuno imaginarne
scenarije s druge, studenti propituju teme fleksibilnosti i transformabilnosti. Savremenim alatima i metodama za grafičku komunikaciju projekata, studenti dodaju i humor koji ne samo da čini proces projektovanja interesantnijim, nego i dokazuje Einstainovu tvrdnju da je “mašta ispred znanja”!

Od minimalnih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja, do prostranih etaža individualnih kuća, od sobe veličine 9.78m2 sa “bezbroj mogućnosti”, do stana od 150m2 u kojem je jasno povučena “Corona-Line”. Od Lukavca i Srebrenika do Konjica i Travnika, od Dolac Malte do Koševskog brda, možemo vidjeti niz tlocrta stambenih prostora koji se ne razlikuju mnogo od uobičajenih dispozicija u Bosni i Hercegovine, te kao takvi primjeri, mogu poslužiti i mnogima koji nisu profesionalno vezani za arhitekturu, ali žele ugodnije i sigurnije životne prostore.

Da arhitektonsko projektovanje ne podrazumijeva samo crtanje, dokazuje i tekst koji studenti formulišu u toku procesa rada: “Kako smjestiti beskonačnost vanjskog svijeta u 60ak kvadrata našeg stana? Ponekad je dovoljno samo pomjeriti kućni fikus na drugo mjesto, a za one hrabre - možda u našim projektima pronađete inspiraciju za ‘brisanje’ granica vašeg unutrašnjeg i beskonačnog vanjskog prostora!”

Zoran Doršner, autor "Prijedloga adaptacije stana u Sarajevu pod opsadom" (1994) prisjetio se sličnog djelovanja sarajevskih arhitekata, prije više od 25 godina:
"Podsjećam da je 35 članova Društva arhitekata Sarajevo u junu 1994. tokom opsade grada, u znak protesta protiv urbicida pripremili i objelodanili protestnu prezentaciju radova koja je prezentirana početkom 1995. u Strasbourgu i New Yorku o devastiranih 35.000 stanova i brojnih građevina. Arhitekti su time, između ostalog, dali prijedlog za novo poglavlje univezalnoj arhitektonskoj enciklopediji Arhitektonsko projektovanje (E.Neufert) koje bi upravo obuhvatalo i ovaj studentski sadržaj Adaptabilnih životnih prostora (za preživljavanje). Upravo ovakvi projekti ponovo pokazuju promišljenost i studioznost naših studenata u okvirima konvencionalnih stambenih prostora u Bosni i Hercegovini, ali i u kontekstu promijenjenih uslova za život koje je donijela globalna pandemija COVID-19.”

Povodom online izložbe radova koja je objaljena na www.adaptibilni.info, Dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Prof.dr. Erdin Salihović je napisao je:

Projekat Adaptabilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19
Nekada krizni periodi, strah i neizvjesnost mogu „izbaciti na površinu“ iznimno kvalitetne ideje. Upravo je dobro sročeni neformalni zadatak transformiranja sopstvenog prebivališta u višenamjensku karantinsku zonu potaknuo studente Arhitektonskog fakulteta na kreativno promišljanje. Ove radove treba iščitavati kao individualne scenarije, u kojem vas svaki autor vodi originalnom arhitektonskom stazom kroz koju se provlači zajedničko pitanje. Na koji način u limitiranom unutarnjem prostoru možemo nadomjestiti sve one aktivnosti koje su se do prije par mjeseci odvijale izvan zidova stana?
Kroz osobno proživljene frustracije u „okovanoj stambenoj kutiji“, studenti nude različite poglede na izmjenljivost prostora: od mjesta dodira, susreta i komunikacije sa najbližim, preko rada, odmora i reakreacije, do fizičke i duhovne izolacije, „bijega od ukućana“. Inovativnost se već otkriva u duhovitim naslovima, iz kojih su izronili i autorski koncepti, kao što su: „Linije razdvajanja“, „Izolacija 2 u 1: Od roditelja i od pandemije“,“Corona line“, „Život iza zavjese“ ili „Od socijalističkog sna do sna o socijalizaciji“.
Idejna rješenja studenata nagovještavaju proces kojem već svjedočimo – svijet se danas neumitno mijenja, otkrivajući obrise stanovanja budućnosti.
I mi smo „preko noći“ digitalizirali živote, zamijenili učionice elektronskom komunikacijom, i istovremeno postali svjesnim da se kvalitetni iskorak u edukacijii arhitekte može dosegnuti i online nastavom.

Prof.dr Erdin Salihović,
Dekan Arhitektonskog fakulteta


Prilog:

12
Obavijesti iz Dekanata / OBAVIJEST
«  u: 20.05.2020 »
Obavještavaju se studenti doktorskog studija Arhitektura da upis u ljetni semestar akademske 2019/2020 godine traje od 20.05.2020. do 29.05.2020. godine.

Mole se doktoranti da se pridržavaju svih mjera i preporuka za prevenciju zaraze koronavirusom te izvrše najavu dolaska na mail studentska_sluzba@af.unsa.ba.

13
Obavijesti iz Dekanata / Odluka 18.05.2020
«  u: 18.05.2020 »
Odluka dekana nalazi se u prilogu:Odluka dekana.pdf

15
Detalje o pozivu za učešće u multidisiplinarnom autorskom timu u okviru projekta: „Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima Bosne i Hercegovine“ možete pronaći u prilogu:

 Str: [1] 2 3 ... 13