Studenti prve godine drugog ciklusa studija Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu su u utorak 08.04.2025. godine imali priliku posjetiti KJP Poljoprivredno Dobro Butmir, Sarajevo u sklopu kojeg djeluje i govedarska farma. Glavna djelatnost farme jeste primarna poljoprivredna proizvodnja odnosno proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka. Posjetu je organizovao prof. Sabrija Bilalić kao vid terenske nastave u sklopu predmeta Projektovanje 10 (Poljoprivredni objekti). U posjeti je sudjelovalo oko 60 studenata, a cilj je bio upoznati se sa funkcionisanjem, problematkom i tehnologijom moderne farme, kao i sa prostornim, organizacijskim i infrastrukturnim aspektima jedne ovakve strukture – nagalašavajući praktičnu primjenu u kontekstu arhitekture i dizajna prostora.
Studente je dočekalo i kroz kompleks provelo osoblje Poljoprivrednog Dobra Butmir. Osnivanje ovog dobra krenulo je već 1893. Godine na Ilidži-Butmir čime je ovo Poljoprivredno dobro i najstarije u Sarajevu. Tokom vremena je Poljoprivredno dobro (ranije Poljoprivredna sanica) mijenjalo nazive, ali je trajno zadržalo svoju osnovnu namjenu i proširivalo svoje djelatnosti. Tako su u okviru ovog dobra bile obuhvaćene različite djelatnosti čime se vršilo unapređivanje svih grana poljoprivrede, obrazovanje stručnjaka za poljoprivredu, razvoj konjarstva i konjičkog sporta, konačno njeno uključivanje u naučno istraživački ogledni rad.
Farma krava KJP PD Butmir, d.o.o. Sarajevo – Ilidža je izgrađena 1969. godine i temeljno rekonstruisana 1973. godine. Kapacitet farme je 600 krava od čega je u prosjeku predviđeno 480 krava u fazi laktacije i 120 krava u suhostaju i/ili fazi telenja.
Studenti su se ovom prilikom upoznali sa svakodnevnim funkcionisanjem ove govedarske farme – od ishrane životinja, preko održavanja objekata, pa sve do higijenskih i tehnoloških standarda koje jedna savremena farma mora ispunjavati. Držanje muznih krava na Poljoprivrednom dobru Butmir se odvija kroz dvojaki sistem – dijelom je prisutan slobodni način držanja u štalama, odnosno nadstrešnicama, a dijelom vezani sistem. Staje sa slobodnim sistemom držanja omogućavaju grupisanje krava po proizvodnji, mliječnosti, stadijumu laktacije i sl.
„Za nas studente posjeta terenskoj nastavi je od izuzetnog značaja jer na taj način možemo povezati teoretski dio stečen na fakultetu te znanje iskoristiti na svojim projektima. Uspjeli smo stvoriti jasnu sliku o tome kako funkcionira jedan poljoprivredni kompleks, dispozicija objekata, funkcionalna shema i slično. Odlazak na teren je važan proces u obrazovanju naše struke.“ – predstavnici studenata
Na ovoj farmi se dnevno proizvede u prosjeku oko 9.000 litara mlijeka za tržište BiH, odnosno cca 3.000.000 litara mlijeka godišnje. Mlijeko sa farme otkupljuje mljekara Milkos d.o.o. Sarajevo, a kapacitetom ovog Poljoprivrednog dobra moguće je zadovoljiti ukupnu potrebu stanovnika Kantona Sarajevo mlijekom i mliječnim proizvodima.
Posebno vrijedan dio posjete bio je razgovor s domaćinima – zaposlenicima farme, koji su podijelili svoja iskustva i odgovorili na brojna pitanja studenata. Kroz dijalog, studenti su stekli bolji uvid u izazove i prednosti rada u poljoprivrednom sektoru, kao i u važnost funkcionalnog dizajna prostora u kojem ljudi i životinje svakodnevno borave.
“Ukupni dojam posjete bio je izuzetno pozitivan. Posjeta Farmi Butmir nije bila samo edukativna, već i inspirativna – otvorila je nova pitanja o održivosti, funkcionalnosti prostora i važnosti povezivanja arhitekture s realnim potrebama zajednice.” – predstavnici studenata